blokk címe

blokk tartalma

Írásaim

Vissza

Sai Baba tanításai

Közzétéve: 2018-11-08

Élt Indiában egy csodálatos spirituális tanító, Bhagavan Sri Sathya Sai Baba, aki 1926. november 23-án született és már gyermekkorában különleges képességekkel rendelkezett. Egész életét Isteniségének megnyilvánulásai jellemzik.

Sathya Sai Baba India egész területén kórházakat, általános, közép és felsõfokú iskolákat alapított, ahol a gyógyítás és oktatás teljesen ingyenes.

Azt is kinyilvánította, hogy nem azért jött, hogy követõket gyûjtsön maga köré, hanem hogy a szívekben meggyújtsa a szeretet tüzét, hogy még nagyobb fénnyel ragyogjon.

A vallások egységét hirdette, azaz arra ösztönözte az embereket hogy lássák meg az egységet, szeretet mindenben és mindenkiben. Mindegy hogy ki miben hisz, vagy milyen vallásnak kötelezte el magát hiszen mindennek ugyanaz az valódi lényege.

" Csak egyetlen vallás létezik: a szeretet vallása"

 "Tartsanak ki meglévõ hitük mellett, és azt erõsítsék."

Lenyűgözõ személyiségének hatására világszerte mindenütt, Sai Központok ezrei alakultak, ahol a hívők az Ö tanításait, követik és széleskörű közösségi munkát, folytatnak.

Öt alapvető emberi értéket hírdetett, melyek célja hogy átformálják az egyéniséget és karaktert. Az emberi értékek gyakorlásával megoldjuk a minket körülvevő gondok sokaságát, amelyekkel a mai világunkban szembesülni kényszerülünk.

 

1. Az Igazság a bennünk lévő Élet Eredete. A lényegben egyek vagyunk.

Az Igazság, a mindannyiunkat mozgató alapvetõ élet-elv. E nélkül nem élhetünk. Ha egyszer megszűnnénk létezni, a világ is megszűnne velünk együtt. Ez az alapvetõ élet-elv nem más, mint az emberi Lélek, a minden élõlényben lakozó Isteni szikra.

Ez az Igazság a forrása mindennek; ez az erõ készteti dobogásra a szívet, lélegzésre a tüdõt és működésre a szervezetet. Az emberi értelem feladata ennek az igazságnak a felismerése. 

" Az igazság: felszabadulás, hatalom és szabadság; Az igazság az Isteni fény!"

 

2. A Becsület a cselekedetekben megnyilvánuló igazság.

A szívből fakadó tiszta gondolatot a gyakorlatban becsületnek fogják nevezni. Magában foglalja az olyan cselekedetek elkerülését is, amelyek másokat megbántanak.

A becsület a világ alapja s hogyha tiszteletben tartjuk, akkor boldogok leszünk.

A becsület igazmondás, az erkölcs útja és az erény, a béke, az igazság és kitartás jellemzi. Mindennapi gyakorlatban amikor a cselekedet a szív mélyéről, a Lélek valóságából fakad, akkor minden cselekedeten rajta van a becsület bélyege.

" A Becsület: A Gondolat, a Szó és Tett harmóniája."

 

3. A Béke a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a szabadság, amely nem ismeri az érzelmek ingadozását.

Az ember bármit is gondol és tesz, azt valójában a béke érdekében teszi de sokszor a kifogyhatatlan vágyak miatt elkerüli őt a béke

A béke által megérezhetjük a teljesség pillanatát, amikor meghallhatjuk a boldogító benső irányítást.

"Ha szeretet él a szívben, jó lesz a jellem,

 Ha jó a jellem, harmónia lesz a családban,

 Ha harmóniában él a család, harmónia lesz a nemzetben.

 Ha harmóniában él a nemzet, béke lesz a világon."

 

4. A Szeretet tiszta érdektelenség, amely a szívünk legmélyéből fakad.

Azok a cselekedetek, amelyek a szeretet ternészetes lelkesedéséből fakadnak sokkal értékesebbek, mint amelyeket csupán kötelességből végeznek.

Az élet legnagyobb kihívása: Szeretetben élni

A szeretet érinti az élet minden formáját. Olyan tulajdonság, amit ha megosztunk, akkor gyarapodik. A szeretet segít legyőzni a félelmet, kifejleszt egy magasabb szintű megértést és értékelést.

Minden tevékenység, , melyet a természet törvényei szerint végeznek, harmóniát teremt a lények között, és a Szeretet formája alatt eléri a Tudatot.

 

"A Szeretet, mint gondolat, az az Igazság.

 A Szeretet, mint cselekedet, az a Becsület.

 A Szeretet, mint érzés, az az erőszak-nélküliség.

 A szeretet, mint megértés, az a Béke."

 

5. A minden élőlény iránti tiszteletnek elsődleges erkölcsi alapja az Erőszak nélküliség.

A szó igazi értelme; nem bántalmazni másokat, jóindulattal bírni minden teremtmény iránt. Az erőszaknélküliség az emberi tökéletesség legfontosab foka. Megérteni, hogy az ember kötelességgel tartozik minden iránt, ami a világmindenségben létezik. Megérteni hogy nagysága abban áll ha a túlélésért a lehető legkisebb kárt okozzuk.

Az Igazság megnyilvánulása a Becsületben, a Szeretetben, a Békében; ennek eredménye: Az erőszak nélküliség.

Ez az emberi érték nem csupán a fizikai formákra vonatkozik, hanem ide értendő a gondolat, a szó és a tett is.

Az Emberi Értékek eszközöket nyújtanak ahhoz, hogyan őrizzük meg a benső békénket, az örökségként magunkkal hozott nyugalmi állapotot életünk minden helyzetében.

 

Ebben az évben Országszerte indulnak Alapvető emberi Értékek és Tudatosság Klubbok, melyek ingyenesen látogathatóak és ahol minden hónapban egy egy új témát dolgozunk fel, növelve tudatosságunkat, lelkigyakorlatokat gyakorolva (meditáció, szolgálati programok) , sok hasznos egyéb gyakorlatot átadva, példamutató emberek életét felelevenítve.

Debrecenben 2015. március hónapban indítjuk Gombos Csaba jó barátommal és munkatársammal. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt! Részletekről elérhetőségeim bármelyikén szivesen nyújtok bővebb információkat.

Áldás!

Vissza

blokk címe

blokk tartalma

+36 30 754 2689

ojtozi.adrienn@gmail.com