blokk címe

blokk tartalma

Írásaim

Vissza

A szeretetnyelvekről

Közzétéve: 2018-09-04

Emberi kapcsolataink által szebbé, teljesebbé tehetjük egymás életét.

Családunkkal, barátainkkal, házastársunkkal együtt megélni az élet misztériumát, örömeit felemelő, mégis épp legfontosabb kapcsolataink okozzák a legnagyobb fájdalmat időnként. Hogy miért is? Hiszen mindenki ugyanarra vágyik: hogy szeressék és elfogadják.  Miért nem tudjuk akkor ezt megtapasztalni a mindennapokban?  Egy asszony,aki mindent megtesz párjáért vajon miért nem látja ennek eredményét társán? Miért elégedetlen mégis a másik? Azontúl, hogy sok gondunkat kivetítjük a hozzánk legközelebb állókra Dr. Gary Chapman az Egyesült Államok egyik legtekintélyesebb házassági szakírója - aki pszichológus és tanár is egyben - rámutatott a szeretetnyelvek fontosságára.  A szerelem pszichológiája című művében részletesen ír a szeretet különféle megnyilvánulási formáiról, amik megfigyelései alapján lehetnek kedves szavak, figyelmesség, testi kontaktus, minőségi együtt töltött idő vagy az ajándékozás.

Megfigyelhetjük, hogy bizonyos embereknek sokkal inkább szüksége van biztató, kedves szavakra, elismerésre, mint másoknak.  Ugyanakkor a bántó, lekicsinylő szavak is sokkal rosszabbul érintik őket, mint más embertársaikat. A szeretet érzelmi kifejezésének egyik lehetősége az olyan szavak használata, amelyek kinyilvánítják és hangsúlyozzák ezt a szeretetet.  A szeretet célja, hogy tegyünk valamit a másik emberért, ha pedig úgy vesszük észre párunknak különösen fontosak a szép szavak, ne fukarkodjunk velük. Ha azt nyújtjuk társunknak, amire valójában szüksége van, „szeretettankja” hamarosan feltöltődik és sokkal inkább késztetést érez majd a viszonzásra.

A szeretet egy másik nyelve az igazi együttlét, vagy minőségi együtt töltött idő, amely magába foglalhat mély, tartalmas beszélgetéseket, közösen átélt szép élményeket, osztatlan odafigyelést. Akiben ez a fajta szeretetnyelv dominál, annak fontos, hogy valóban rá figyeljünk, szemébe nézzünk amikor beszélgetünk vele és fel merjük tárni igazi érzéseinket, gondolatainkat, és sok vidám közös programot éljünk át együtt.  A kellemes emlékek gyűjteménye a későbbi évek során is tartalmasabbá teszi életünket.

Ha valakinek az ajándékozás a szeretetnyelve, akkor számára nagyon fontosak lehetnek a tárgyi ajándékok ( legyen az egy szál virág vagy bármilyen apróság, nem kell nagy dolgokra gondolnunk), de ide tartozik önmagunk adása is, azaz hogy a társunk a számára nehéz helyzetekben is számíthasson jelenlétünkre.

A következő szeretetnyelv a figyelmesség. Egy gondoskodó háziasszony vagy férj minden bizonnyal könnyebben ki tudja mutatni szeretetét ily módon, ha társának épp a figyelmesség a szeretetnyelve. A figyelmességből elvégzett szolgálatok választéka igen bőséges. Az összes ház körüli kisebb nagyobb munka ebbe a kategóriába tartozik és ezek mind tervezést, végiggondolást, energiát igényelnek. Nagyon fontos természetesen, hogy ezen munkákból mindkét fél kivegye a részét, főleg ha társunk épp ezekből a cselekedetekből érzi szeretetünket. A segítségnyújtás ebben az esetben különösen sokat jelent. Azonban ha az évek során kevésbé figyelünk erre, társunk szeretettankja kiüresedhet. A finom kérések irányt mutathatnak a szeretetnek, de a követelések megszakítják a szeretet szabad áramlását.

A testi kontaktus az 5. szeretetnyelv. Régóta ismert, hogy a testi érintés a szeretet kifejeződése lehet és fordítva. Sajnos gyűlöletet is közvetíthetünk általa. A gyermekek érzelmi élete is egészségesebben fejlődik, ha sokat ölelgetik, puszilgatják őket. Egy házasságon belül pedig minden érintés, a szexuális együttlét is a szeretet kifejeződése lehet. Ám nemcsak az intimitás, hanem a válságos pillanatokban nyújtott vígasz is ide tartozik, hiszen ha házastársunk szeretet- anyanyelve a testi kontaktus, akkor mindennél fontosabb, hogy megöleljük, amikor bánata van.

Érdemes átgondolnunk, vajon melyik szeretetnyelv dominál bennünk és melyik társunkban. Természetesen több is igaz lehet ránk, azonban némelyek erősebben jelen vannak mindenkiben.  Mind az 5 szeretetnyelven belül többféle dialektus különíthető el.  Ha valakinek kevésbé fontos a szexuális együttlét, de a szeretetteli ölelés annál inkább, akkor is a testi kontaktus játszik döntő szerepet, vagy attól  hogy másnak az igazi együttlét a szeretetnyelve még nem biztos, hogy szeret sokfelé eljárni, mert lehet, hogy épp a mély, meghitt beszélgetésekben nyilvánul meg esetében a szeretet kifejeződése. 

 Ha odafigyelünk embertársainkra és biztosítjuk Őket szeretetünkről figyelembe véve,  hogy azt különbözőképpen értelmezik, akkor nagyon sokat javíthatunk emberi kapcsolatainkon, ami hozzásegít egy harmonikusabb élet megteremtéséhez.

Teszt:  http://lelekmagazin.hu/szeretetnyelv-teszt/

Vissza

blokk címe

blokk tartalma

+36 30 754 2689

ojtozi.adrienn@gmail.com